Hamangia

Infotaula grup humàHamangia
lang=
Modifica el valor a Wikidata
Tipuscultura arqueològica i cultura Modifica el valor a Wikidata
Part deLate Neolithic in Central Europe (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Originari deDobrudja Modifica el valor a Wikidata
Inicidècada del 5250 aC Modifica el valor a Wikidata
Fidècada del 4550 aC Modifica el valor a Wikidata
Seguit perCultura Gumelniţa–Karanovo Modifica el valor a Wikidata

Hamangia fou una cultura del neolític mitjà del nord dels Balcans, que encloïa la zona del Danubi: és datada de la segona meitat del 6000 ae. Els pobles actuals que foren llar de l'Hamangia són Romania i Bulgària.

Els trets de la cultura d'Hamangia eren la producció de vasos ceràmics decorats amb complexos dibuixos geomètrics i terracotes de figuretes humanes que expressaven una profunda espiritualitat. En particular, dues estatuetes conegudes com Els pensadors i Les dones assegudes són considerades obres mestres de l'art neolític.

La cultura d'Hamangia, originada al nord-est mediterrani, aparentment és una herència que inclou les cultures de Vinca, Dudesti i Karanovo III. La cultura d'Hamangia es caracteritzà per una gran estabilitat que entorpeix la nostra percepció de la seua evolució geogràfica i cronològica.

La cultura d'Hamangia desaparegué en el Vé mil·lenni  ae, quan es produïren les migracions de noves cultures a la zona entre els Balcans i els Carpats. Les dinàmiques comunitats Boian assimilaren les comunitats Hamangia durant la transició cap a la cultura de Gumelnita-Karanovo.[1] Aquesta assimilació contribuí a la gènesi d'una variant transitòria de la cultura de Gumelnita entre la mar Negra i el Danubi.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search